Create a Post
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
MladenAntesevic
Contributor

Default route redistribution into OSPF version R81

Hello,

I have a strange issue with with default static-route redistribution into OSPFv2. I have a 5200 appliance ver R81 as a gateway and a R81 SMS on a virtual machine. Here is my OSPF configuration from the clish:

CP_1> show configuration ospf
set ospf instance default area 100 on
set ospf instance default interface bond1.949 area 100 on
set ospf instance default interface bond1.949 priority 1
set ospf instance default area backbone off
CP_1> show configuration route-redistribution
set route-redistribution to ospf2 instance default from static-route default metric 11 on

 

Adjacent OSPF device is Cisco L3 Catalyst switch, adjacency is forming OK and after initial setup everything seemed fine, Cisco L3 switch received all OSPF LSA updates from CheckPoint 5200 and built the routing table accordingly like this:

Cisco3750#show ip route
Codes: C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static route

Gateway of last resort is 10.20.217.254 to network 0.0.0.0

10.0.0.0/24 is subnetted, 3 subnets
C 10.20.223.0 is directly connected, Vlan953
C 10.20.217.0 is directly connected, Vlan949
C 10.251.10.0 is directly connected, Vlan10
O*E1 0.0.0.0/0 [110/11] via 10.20.217.254, 00:00:08, Vlan949
Cisco3750#

Everything seemed perfect, but if I restart OSPF process or if I restart one or both devices, the 5200 R81 is not advertising external (type 5) LSA update any more. The OSPF adjacency is forming OK, both devices are sending type1-type3 LSA updates (intra-area LSAs), but my CheckPoint gateway is not sending LSA for external redistributed default route. I checked this several times debugging the OSPF on Cisco Catalyst and I am positive that CheckPoint is not sending Type5 LSA after the OSPF restart. So, the Cisco is loosing the default route after the restart.

And the last information, if I change route-redistribution config on the 5200 device, for example change the metrics or remove than again configure route redistribution, the 5200 is sending Type5 LSA update with default route and Cisco is normally installing default route into its routing table. This I also tried many times and I am positive that default route redistribution is working only if I change the the redistribution config, still loosing default route on my Cisco if I restart the OSPF process.

Am I missing something here or this is some kind of route-redistribution bug in Gaia R81? 

0 Kudos
Reply
2 Replies
Sundeep_Mudgal
Employee
Employee

This seems like a bug. Can you please open a support ticket?

0 Kudos
Reply
MladenAntesevic
Contributor

Hi,

yes, this really seems like a bug, I will open a support ticket.

0 Kudos
Reply