Create a Post
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Ob1lan
Collaborator

Check Point SMB gateway long boot time

Hi,

For a remote site we have a 1430/1450 appliance running on Gaia Embedded R77.20. We were told by local IT they often have powedr outages, and once the power is back the connectivity returns only after about 45 minutes. 

I checked the firewall and rebooted it manualy to measure how long it takes to come back: about 30-40 minutes. 

I believe this is taking too much time to reboot. How can I investigate the reason why it's taking so long to return in a operational state ? What can I check on that FW ?

Many thanks for your advises and guidance on that matter.

Regards,

Antoine

0 Kudos
11 Replies
G_W_Albrecht
Legend
Legend

To see the cause of the issue you have to connect to console port and initiate the reboot by CLI. Now you can watch and save to a file all messages during reboot - this is an issue for sure!

CCSE CCTE CCSM SMB Specialist
0 Kudos
Ob1lan
Collaborator

Hi, thanks for your answer. I'm unable to physically access the device, the remote site where it's been setup is in another continent. Also, there are no local IT presence in that country, all we can ask is for a user to reboot the appliance by using the switch (there is no tech people there). 

Can we reboot it via SSH and still have the boot sequence logged for review ?

0 Kudos
G_W_Albrecht
Legend
Legend

Locally this is possible if you use a second internet connection for the laptop and control it by remote - SSH can not show the boot sequence 😎 as it is not started yet.

I would contact TAC for help and - my thought - RMA, as this does not sound like a software issue!

CCSE CCTE CCSM SMB Specialist
0 Kudos
_Val_
Admin
Admin

No, you have to have a physical connection. Do a zoom with someone who can at least connect a cable to the console port and follow your instructions.

0 Kudos
Chris_Atkinson
Employee
Employee

Which precise software version & build is used?

 

0 Kudos
Ob1lan
Collaborator

Hi, so that's a 1430 appliance running R77.20.87 (990173042).

Thanks.

0 Kudos
Chris_Atkinson
Employee
Employee

For awareness build 3120 is available from sk153433

0 Kudos
Ob1lan
Collaborator

Thanks, I will try to install it just to be sure to rule this out.

PhoneBoy
Admin
Admin

Normally, it should take ~5 mins to boot a 1450.
30-40 minutes points to an issue that will require investigating by the TAC.
Maybe dmesg will have something, but watching console messages at boot is the most likely to provide insight as to why,

0 Kudos
the_rock
Legend
Legend

Wow, thats tricky situation, for sure. Im just thinking, say, for argument's sake, if this was regular Gaia appliance (not smb), what @G_W_Albrecht suggested makes total sense to me as well. Because, say after box is back up after 45 minutes, then looking in logs might not show you at all why it took so long, so having it reviewed it via console access while its rebooting seems like the best idea.

Not sure at this time what TAC may suggest you do, because, even if they RMAd the appliance, well, if there are power issues at that location, who is to say that new box wont have same problem say 3 months down the road.

Just my 2 cents...

0 Kudos
G_W_Albrecht
Legend
Legend

If i have a spare replacement, i can send it to the remote location, replace the faulty one and test it in my lab. If it does work there, the location is ready for checkup...

CCSE CCTE CCSM SMB Specialist
0 Kudos